2-daagse cursus Schemagerichte Dramatherapie

Dat schemagerichte therapie en dramatherapie fantastisch hand in hand gaan, is bij velen al langer bekend. Bij elke dramatherapeut die wordt opgeleid in de methodiek van schemagerichte therapie gaat het hart dan ook sneller kloppen. Er zijn namelijk zoveel overeenkomsten tussen ‘ons’ dramatherapeutisch aanbod en de technieken van schemagerichte therapie. Het modusmodel wordt binnen schemagerichte therapie gebruikt om de cliënt inzicht te geven in de innerlijke dynamiek van de verschillende modi. Een modus kun je zien als een snel wisselende gemoedstoestand die allesoverheersend is. Deze modi-rollen kun je als dramatherapeut uitnodigen op het speelvlak zodat de cliënt eigen modi gaat erkennen, herkennen, doorleven en de disfunctionele modi kan doorbreken.
 
In deze twee-daagse cursus leer je de methodiek van schemagerichte therapie op een praktische werkwijze in te zetten, binnen jouw dramatherapie voor volwassenen. Naast de theoretische onderbouwing, ontvang je voorbeelden van de wijze waarop het modiwerk geïmplementeerd kan worden binnen de dramatherapie, oefen je met mede-cursisten en onderzoek je welke modi op jou van toepassing zijn en wat het effect daarvan is binnen de therapeutische relatie.
 
Om te kunnen deelnemen aan deze cursus is het van belang om een basiscursus Schematherapie gevolgd te hebben of al werkzaam te zijn met de methodiek. 13 december 2019 geef ik een introductie-workshops van 9:30 tot 15:00 in Utrecht. Kosten zijn € 150,- excl btw (bij deelname aan de 2 daagse cursus zijn de kosten € 100,- excl btw)
 
Opbouw Cursus

1e dagdeel:               
Kennismaking modusmodel. Theoretische uitleg over schema’s en modi. Kennismakings-oefeningen waarbij modi erkend en herkend worden.

2e dagdeel:               
Aanbod voor cliënten met als doel copingmodi te doorbreken.

3e dagdeel:
Aanbod voor cliënten met als doel doorleven van modusmodel.

4e dagdeel:               
Onderzoek eigen schema’s en modi en het effect hiervan in de werkrelatie.

Zelfstudie:             
Je zult gemiddeld 2 uur per cursusdag bezig zijn met het voorbereiden van de cursus door zelfstudie.

Waar:
Utrecht

Kosten:
€ 335,- excl btw
€ 500,- excl btw wanneer de werkgever betaalt

Zelf aanschaffen boek “Schematherapie in de praktijk” van Aalders en J. van Dijk ISBN: 9079729531 (oa via bol.com)  € 24,95

Data: vrijdag 10 en 17 januari 2020, van 9:00 uur tot 18:00 uur
Accreditatie: 20 punten

Aanmelden: Meld je aan voor 16 december 2019 door je gegevens op te sturen naar jolanda@praktijkklees.nl.

Deelnemers over Jolanda Klees:

“Ik vond het fijn de drama-oefeningen weer zelf te ervaren en te merken hoeveel kracht ervan uit gaat.

Samenwerken met dramatherapeuten was erg inspirerend. Ik heb Jolanda als vakkundig en erg prettig ervaren,

ze is goed thuis in de schematherapie.”

Karin Hilderink

 

“Tijdens een methodische speldag van het NVDT in januari 2015 liet Jolanda schemagerichte dramatherapeutische werkvormen ervaren. Bij mij was er enige weerstand tegen het ‘kader denken’ maar Jolanda wist daarbij goed aan te sluiten bij ieder persoon en de ‘rijkheid’ van de methode te tonen. Uiteindelijk heeft het geresulteerd dat -mede door deelname aan de cursus en daarmee de basiskennis van schematherapie- ik nu een baan heb gekregen als dramatherapeut!”

                   

Rineke van der Baan